Annons:
Läst 12648 ggr
Ulla
2007-02-04, 12:49

Upphovsrätt

Upphovsrättslagen innebär att du inte får vidarepublicera andra personers framställda material (artiklar, foton, musikalster, konst, dataprogram etc etc) utan dennes medgivande.

Om upphovsrättsinnehavare har gett sitt tillstånd till publicering är det din skyldighet att ange vem som är upphovsman i den omfattning och på det sätt god sed kräver.

Det upphovsrättsliga skyddet består av två delar, dels de ekonomiska rättigheterna dvs att kunna sälja eller hyra ut rätten att kopiera eller tillgängliggöra verket, dels de ideella rättigheterna. De ideella rättigheterna kan inte avyttras och innehas alltid av upphovsrättsmannen eller dennes arvingar, och gör det möjligt att hävda rätten till sitt verk. Det är alltså möjligt att någon ger dig rätt att publicera material utan att betala ersättning, vilket trots detta inte påverkar dennes ideella rättighet. Det innebär t ex du inte får förvanska upphovsrättsinnehavarens verk, utan skall återge det i dess originalform. För att skilja på en kopia och ett nytt verk så används begreppet verkshöjd, om ett verk anses tillräckligt självständigt och originellt så anses det ha verkshöjd och således vara ett nytt verk med alla rättigheter som då tillfaller den nya upphovsmannen.

När du länkar till andra websajter innebär det inte något intrång i upphovsrätten. Men det kan vara ett problem att rikta länkarna direkt till en annan artikel, speciellt om den inte öppnas i ett eget fönster.

Så länge länkar till andra sajter öppnas i egna fönster så är allting bra, men om så inte är fallet så skulle det kunna innebära ett problem. Om artikeln öppnas i en sida hos iFokus, så kan det betyda att läsaren t ex uppfattar det som material som iFokus publicerat samt att den mottagande sajten kan förlora annonsintäkter.

Så för att undvika en eventuell diskussion så är det lika bra (och mer användarvänligt) att ta för vana att kryssa i rutan "Öppna i eget fönster" när ni skapar en länk.

Rixlex - fulltextversion

Sajtvärd för Keramik ifokus

_
_

Annons:
lotta2
2007-02-04, 22:11
#1

Mycket intressant!! Bra info.

MiaTua
2007-02-05, 11:35
#2

Spelar det roll  vilken web läsare jag har. för jag vet att jag gjort ett inlägg med detta och länkat direkt till en artikel. och då går det alltid direkt till ett nytt fönster. men det kanske det inte gör om man har en gammal webläsare?

Ulla
2007-02-05, 20:10
#3

Jag tror att det numera alltid öppnas ett nytt fönster i forumdelen, för att de flesta glömde kryssa för den rutan. Däremot tror jag inte att det gör det överallt annars. (t ex i artiklarna)

Sajtvärd för Keramik ifokus

_
_

Ulla
2009-04-30, 19:13
#4

zickan skrev till Wikipedia och frågade vad som gäller där. Hon har gett oss tillåtelse att "sno" brevväxlingen.

---------

Hej ?Jag har lite problem med att tyda reglerna på wiki..
Kan ni förklara dom för mig på ett mer lätt förståligt sätt då jag har adhd och lite svårt att hänga med ibland. Jag är värd på ett forum och känner att jag behöver kunna detta noga då det kommer upp lånade bilder, texter osv ifrån wiki.
Som jag har förstått det ifrån denna text: http://sv.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Upphovsr%C3%A4tt
Så är det helt okej att låna hela artiklar, bilder osv bara man uppger källan. Stämmer detta?

1. Är det tillåtet att låna bilder om man angiver källan?
2. Är det tillåtet att citera korta stycken?
3. Är det tillåtet att kopiera hela artiklar om man angiver källan?
4. Vad är skillnaden mellan svenska och t.ex engelska wiki?. Det är ju samma namn och sajt. men vad jag har förstått så är det olika regler beroende på språk?
Vore jätte tacksam för lite förenklad förklaring.
/Victoria???Hej Victoria,

Tack för ditt mejl. Här kommer våra svar:

1. Ja det är tillåtet, om exakt källa uppges. Det räcker dock inte med att bara skriva "Källa:Wikipedia", utan man måste till exempel skriva "Källa: svenskspråkiga Wikipedia" och sedan uppge adressen till sidan, till exempel "http://sv.wikipedia.org/wiki/artikelnamn".
2. Ja, om man gör som under punkt 1)
3. Ja, om man gör som under punkt 1 med tillägg av när man hämtade artikeln (datum). Det sistnämnda gör man för att det ju är vanligt att artiklar på Wikipedia ändras en hel del och då måste man ha ett ungefärligt hum om när artikeln lånades.
4. Det är ingen skillnad. Det finns ingen "engelsk" eller "svensk" wikipedia, däremot finns det en "engelskspråkig" och en "svenskspråkig" wikipedia. Skillnaden är att de vänder sig till en engelsk- respektive svenskspråkig målgrupp i största allmänhet. De är heller inte fokuserade på "engelsk" eller "svensk" kunskap, utan innehållet skall vara globalt. Du kan läsa mer om det här: http://sv.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:GP

Till sist: Lånar man bilder är det kutym att man anger fotografens namn eller användarnamn. Det finner man under bilden om man klickar på den i artikeln. Lycka till!

Med vänlig hälsning

Wikimedia Information Team

Sajtvärd för Keramik ifokus

_
_

Ulla
2009-04-30, 19:18
#5

Det finns många sajter där man kan låna bilder. Villkoren för att göra det kan växla, så man måste läsa på vad som gäller just på den aktuella sajten.

Sajtvärd för Keramik ifokus

_
_

RobinGee
2011-12-10, 08:39
#6

Jag vill bara tillägga att olika länder har olika tolkningar och olika regler och olika rättsuppfattning. I Kina där jag bor vill folk att så många som möjligt ska ”sno” bilder, varje bild är ju en lite reklamsnutt. Om jag till exempel fotat en vas eller målning blir folk besvikna om den inte läggs ut på webben. Dessutom ser man inte som en publicering att man lägger ut en bild på en personlig sida eller blogg. Det är lite som om man skulle klippa ur en bild ur tidningen och visa bekanta. Upphovsmannen har dock alltid rätt att bli nämnd i samband med alla verk eller avbildningar, så jag föreslår att alla kopierar in sitt namn, mejl eller signatur på alla bilder. Då följer den automatiskt med.

Annons:
Ulla
2011-12-12, 16:42
#7

Det är säkert många här också som gärna vill synas, men eftersom man inte vet vilka så är det bäst att fråga först. Reglerna är jättesnåriga. Undrar om det finns någon som vet vad som egentligen gäller?

Sajtvärd för Keramik ifokus

_
_

Upp till toppen
Annons: