Annons:
Etiketterutställningarkeramikerartikel
Läst 13708 ggr
Ulla
2008-02-26, 20:54

China Girl

”Att föda en flicka är som att vattna sin grannes trädgård.” ”När en kvinna föder står alltid en hink med vatten vid hennes sida.” - Två kinesiska ordspråk som står att läsa i katalogen för utställningen China Girl av Maria Ängquist Klyvare.

Varje dag försvinner tusentals kinesiska småflickor, just för att de är flickor och därför oönskade. Av tradition har döttrar haft lägre värde än söner i Kina, och överskottet av män har periodvis varit mycket stort. Till de gamla sätten att bli av med oönskade döttrar har nu kommit ett nytt - med hjälp av fosterdiagnostik kan man numera fastställa fostrets kön och det har gjort att antalet aborter av flickfoster ökat.

Idéen till utställningen fick Maria när hon arbetade med ett konstnärligt projekt i Kina 2005. Insikten om det som händer där väckte starka känslor av sorg och vrede hos henne, och det har här kommit till uttryck i hennes konst.

China Girl. © Maria Ängquist Klyvare

I sista ögonblicket hann jag alltså ta mig till Konstnärshuset i Stockholm för att se  utställningen innan den packades ihop för att ge sig på resa ut i landet. Jag fann en fantastisk utställning som väckte många tankar. Visst hade jag hört talas om att flickor försvinner i Asien, men det har känts så väldigt avlägset och det var först nu som det blev verklighet också för mig. I utställningskatalogen som jag läste på pendeltåget hem fick jag sedan en förklaring till varför det blivit så.

Konstnären Maria Ängquist Klyvare var själv på plats för att ta hand om en skolklass och det gick inte att ta miste på hennes starka engagemang i frågan.

Här ett utdrag ur hennes egen förklaring:

**

"Det som gör att jag reagerar är när mitt allra innersta berörs. När min rätt att finnas till och allt det jag tror på blir ifrågasatt. Jag är kvinna, någons dotter och jag är mor till en dotter. Jag är hon, hon är jag.Insikten om flickors och kvinnors situation i Kina är så djupt smärtsam att jag bara kunde välja mellan förträngning, sorg eller vrede. Sorgen och vreden var en igångsättare och ett kreativt bränsle i början av detta projekt. Ett projekt som jag idag ser växa i glädje tillsammans med andra engagerade människor."

**

För er som bor i Stockholm är det för sent, men utställningen går nu vidare till Jönköping, Kalmar, Luleå och Karlskrona och planeras också att visas i Kina i samband med de olympiska spelen där.

Turnéplan:

19 januari - 17 februari 2008 Konstnärshuset, Stockholm

23 februari - 16 mars 2008
Tändsticksmuseet, Jönköping

27 juni - 5 oktober 2008
Kalmar Slott

9 november - 7 december 2008
Luleå konsthall

17 januari 2009 - 28 februari 2009
Karlskrona Konsthall

www.chinagirl.se

www.mariaklyvare.se

Sajtvärd för Keramik ifokus

_
_

Annons:
Dolomit60
2008-02-28, 21:49
#1

Eftersom ordet "china" har en lite speciell betydelse i keramiska sammanhang trodde jag det handlade om något helt annat först.

Nu känner jang närmast kalla kårar efter ryggraden !

Jag känner mig enormt delad inför det här: Mitt sunda förnuft säger mig att det givetvis är enormt viktigt att sådana här utställningar äger rum, och att folk berättar, visar fram, diskuterar etc.

Jag menar givetvis också att konsten har som upgift att just beröra

Detta är vad jag menar, och tycker när jag ser förnuftsmässigt på det.

Samtidigt blir jag så illa berörd när jag läser om utställningens bakgrund, att jag nästan önskar att jag inte hade läst det, utan slapp känna nämnda obehag !

Och jag har inte ens sett utställningen - bara läst ett par ord vid datorn.

lotta2
2008-02-28, 22:04
#2

1, jag håller med fullständigt. Känner mej också så totaldeppad över denna planeten när jag läser sådant, även om det då inte är en nyhet att flickor dödas innan eller vid födseln.

Är bilden gjord av keramik? Stor?

Hubert
2008-02-28, 22:28
#3

Har träffat min kompis som sett den och hon är djup rörd. Tyvärr så förstod jag inte när den var här att jag skulle ha gott för det är oavsett vad man tycker och känner ett viktigt ämne att tyvärr förstå att det finns.

Har bara sett det i Indien och Hongkong och det mest påtagliga är att man kan göra ultraljud överallt för det är ju inte förbjudet…..att se och möta gatubarn och känna sig så trängd att man var tvungen att bli arg för att få vara ifred, DET var en kluven känsla som berörde mig mycket efteråt. Och flickor som som stod längst ner i rang puttades bort. Det är i vissa områden så rotat i deras sätt att leva och är mycket sorgligt.

Men det jag har gjort för att döva min upprördhet är att sponsra en tibetansk pojke, nu 18, som jag träffat privat i Indien och som nu ivår går ut grundskolan. Han vill, inte bara för att det är vad alla ska, bli läkare och genuint studerar för det. Vi har mailkontakt var och varannan vecka och det är spännande att höra hans resonemang. Anser att både pojkar och flickor är i klona på allt detta men att det finns gott hopp för dom för det sker mycket för dom som får utbildning ni i Indien. Spännande för det är jag som får använda ordbok för att förstå hans otroligt stora ordförråd korrekt engelska. Härligt var att få fyra dvd sen dom hade firat skolan som fyllde år och att alla äldre som har yngre som fadder hade gjort en jättefest. Och att se alla dom flera hundra barnen skratta det gör mig glad och fylld av hopp!

Ulla
2008-02-29, 01:26
#4

Bilden är en visualisering av hur många småflickor som försvinner varje dag. Den är hopsatt av 3200 små flickansikten i keramik - några av dem kan man se på löpsedelsbilden.

Gå gärna och titta på utställningens hemsida. Den är verkligen bra.

Sajtvärd för Keramik ifokus

_
_

koko
2008-02-29, 20:51
#5

Det verkar vara en mycket fin utställning. Synd att jag inte kan gå och uppleva den live.

mariacot
2008-03-22, 02:01
#6

Vad betyder ordspråket "När en kvinna föder ett barn står alltid en vattenhink vid hennes sida"betyder det som jag tror att flickbarn skall dränkas ??och vad gör vi för att protestera mot detta i OS tider???

Annons:
Ulla
2008-03-29, 23:27
#7

Det stämmer. Men jag hoppas att det inte är så än i dag, nu när det finns andra sätt :(

Jag läste nyligen att man bestämt att fortsätta ha kvar ettbarnsregeln. Den är säkert en starkt bidragande orsak till att det blivit så här.

Maria gör vad hon kan för att protestera, så mycket är i alla fall säkert.

Sajtvärd för Keramik ifokus

_
_

Ulla
2008-08-06, 16:28
#8

Aktualiserar den här artikeln igen eftersom Kina är så aktuellt just nu. Dessutom så har ju inte Luleå och Karlskrona fått se utställningen ännu.

Sajtvärd för Keramik ifokus

_
_

Upp till toppen
Annons: