Annons:
Etiketterböckerartikel
Läst 10607 ggr
lotta2
2008-01-09, 00:11

Making Marks

En bok med den intressanta titeln : "Making marks, Discovering the ceramic surface" måste väl vara intressant? När jag beställde boken var mina förhoppningar inte så höga efter att tittat igenom mycket i keramikväg och fått mina förhoppningar grusade, men att den var skriven av keramikern Robin Hopper gav ju ett visst kvalitétslöfte...Levde den då upp till mina förhoppningar?

"Making marks, Discovering the ceramic surface" av Robin Hopper utgiven av kp books är en bok som lovar mycket när man får den i sin hand. Den är skriven på engelska och finns inte i svensk översättning. 

Är det då ett snabbt skrivet hafsverk eller en bok med lite mer djup än bara en lätt och ytlig sniffning på olika tekniker, det var min fråga när jag köpte boken. Efter att jag nu har haft boken ett tag och läst igenom den flera gånger så måste jag säga att jag gillar denna boken mer och mer.

Först när jag börjar titta i boken så slås jag av att detta är en bok som verkligen vill vara en djupdykning ner i alla möjligheter att dekorera keramik. Ett  djup som inte så ofta märks i flödet av keramikböcker där snygga foton ofta används för att överskyla en viss brist på substans. Den som inte orkar läsa igenom hela recensionen kan hoppa direkt till slutet  på artikeln och sammanfattningen…

Boken är upplagd genom 5 olika delar, som i sin tur är uppdelade i mindre delkapitel. Del 1 i boken är "Fundamentals" med sina 5 underkapitel uppdelade i teckning, tecken och symboler , mönster och rymd, färgteori och färg och yta. Denna första delbok tycker jag är ambitiösare upplagd än många andra liknande böcker och kan säkert ge många aha-upplevelser för den som är intresserad av ämnet. Dock tycker jag att det sista kapitelet i denna del av boken är mera intressant eftersom det börjar gå in på pigmenten som man använder sej inom keramiken. Färg och form samt teckningsdelen är visserligen intressanta, men jag tror det är tveksamt om det kan få fler keramiker att greppa pennan och börja teckna vilket författaren gärna vill, därtill är dom för snabbt genomgångna. Men det är ett stort ämne som man får en liten inblick i. Denna del av boken är på 63 sidor.

Del 2 i boken är "Plastic and Liquid Clay Processes"  som går igenom de tekniker som man använder på fuktig och torr lera. Ex som ristning, sgraffiti, textur på leran genom fibrer etc, märken genom tryck m stämplar etc, olika tekniker med flytande lera som marmorering, Terra sigillata, mocha, mishima mm, och till sist färgade leror. Denna del av boken är också intressant och ger massor av inblickar i tekniker som man kan åstadkomma på leran. Dock gås varje teknik inte igenom i fullständig detalj utan mer som en sammanfattning av möjliga tekniker, men det finns en del foton på demonstrationer också. Snabbt genomgånget, men ändå tillräckligt med information för att man kan börja testa själv. Denna del av boken tycker jag är riktigt bra.

Del 3 i boken är "Pigment Processes"  och är i princip en fortsättning på det som man började läsa om i slutet på del 1, pigmenten  och deras möjligheter. Detta kapitel tycker jag är ambitiöst upplagt och ger en djupare förståelse för olika möjligheter med kombinationer av olika pigment. Man märker att författaren har djupa kunskaper, och han har ju tidigare skrivit en bok om pigment och färgblandningar, detta kapitel är en snabb kortversion av den boken.  Han går igenom det keramiska spektrat med möjliga färger och indelar det i olika färgtoner, sedan föjer ett kapitel om penslar och måleri. Sedan följer resistenta tekniker som vax,  vaxljus och annat man kan använda som glasyren inte fäster på. Nästa del är pennor, kritor och där finns även recept för att göra egna kritor. Det sista i denna del handlar om Sprutglasering och liknande tekniker som stänka med tandborste mm. Denna del tycker jag också är klart godkänd.

Sedan kommer del 4 i boken "Glaze Process" och som namnet säger så handlar det om glasyrer och  de möjligheter till dekorering som glasyr ger, måla med pensel, hålla, doppa, måla m bollspruta, rulla glasyrer, flera lager m glasyrer, svampning, skvättning, etc. Lite tunt upplagt, bara 18 sidor långt. Kunde både vara längre samt utförligare, men går igenom de möjliga teknikerna.

Del 5 i boken heter " Firing and Post-firing Processes". Den är  indelad i 5 mindre kapitel, först kommer kapitlet om alster smekta av hetta, flammor och rök. Det kapitlet är ett samarbete mellan Robin Hopper och Randy Brodnax och är lite annorlunda i formen då det är mer upplagt som ett samtal mellan dom än som en genomgång av befintliga bränningsalternativ. Detta tycker jag är en liten svaghet i boken att man inte fördjupat även denna delen av den keramiska processen, utan i stället valt samtalsformen.

Marks of vapor and fume" heter nästa delkapitel och som namnet säger handlar det om sodabränning, saltbränning och bränning i "saggers" lerbehållare. Ett lätt snuddande vid ämnet med lite vackra foton, men om man vill köpa boken för att läsa mer om just detta området så lär man bli besviken. Då finns det betydligt bättre böcker.

Sedan kommer ett intressant kapitel: "Marks of Fired Surfaces Removal". Här sammanfattas de möjligheter man har att förändra den redan brända krukans yta med sandblästring, syraetsning och gravering med en Dremmelborrmaskin. I princip 4 sidor med en hel del foton; så inte så djuplodande direkt, men det kapitlet gav mej en del intressanta idéer. 

"Marks of Multiple Firing" är nästa del i detta kapitel, som handlar om lyster, emaljfärger och dekaler, och även bladguld. Ett kapitel som ägnas lite mer djup än de närmast föregående.

Sedan är det bara två delkapitel kvar och det första av dom två handlar om bokens författare Robin Hopper, och han visar ett par av sina favoritdekorationstekniker.

Det allra sista delkapitlet heter kallas "Marks of Excellence" och där finns ingen text, bara vackra foton på keramik som författaren anser vara det bästa inom sitt område.  

Ja, lever den då upp till sitt namn och det man hoppades på? Ja, i stort sett tycker jag detta. Det är en bra bok trots en del brister. Den har väldigt stora ambitioner att försöka täcka ett   enormt område med sina 304 sidor och jag anser att den delvis lyckats mycket bra. Att den blir lite tunn på sina ställen tycker jag är lite synd, men trots detta sammantaget en väldigt bra bok. De 3 första delarna på ungefär 200 sidorna tycker jag är riktigt bra, resten ganska bra.  Men om man funderar på att köpa boken för att lära sej mer om vedbränning och salt /soda bränningar så är den inte att rekommendera. 

Detta är en bok som jag tycker lämpar sej för alla som vill ha lite idéer i sitt skapande och kanske smaka på nya tekniker och vill se på snygga foton. Inte kanske en bok som lämpar sej för den absoluta nybörjaren som kanske har mer nytta av en ren steg-för-steg bok, utan passar nog  mer för den keramikintresserade som kommit lite längre i sin  keramiska process. Den personen kan nog ha mycket nytta av den boken. Jag tycker att den är väl värd en plats i bokhyllan, främst för första  tre delarna av boken, men framför allt för dom underbara fotografierna (över 300 stycken) som finns i boken på många olika keramikers verk.

Annons:
Bruzapetra
2008-01-09, 20:10
#1

Tack för recentionen!!

Jag tycker också det är en mycket bra och intressant bok. Jag får verkligen inspiration när jag läser den. Tyvärr är jag fortfarande huuur seg som helst på att läsa engelska men jag läser om och läser om och läser om…. Det är en bok som jag har bläddrat i  väldigt många kvällar och inte tröttnat på än på länge!

rakuLotta
2008-01-09, 20:30
#2

Vad bra…fyller år på fredag….får  nog ta att önska mig den…

pluppan
2008-01-09, 20:47
#3

tack för den lotta, fick boken i brevlådan igår från adlibris så det var perfekt tajming. nu ligger den där alldeles blank och outforskad….

tack för en mycket genomarbetad recension

Bregotta
2008-01-10, 13:05
#4

Tack Lotta2! Jag håller med - har den också! Rekommenderas varmt!

madab23
2008-04-17, 21:00
#5

Hej,

jag hittade din recension i dag, är rätt ny här på Keramik i fokus och läser och lär mest än så länge. Jag tyckte du beskrivit och analyserat boken på ett jättebra sätt, jag blev inspirerad och funderar starkt på att köpa boken. Jag har hållit på på hobbybasis några år med keramik, men känner mej som nybörjare i stora stycken - fattar att jag kan lära mej jättemycket genom att vara med här. Så, tack igen för recensionen.

lotta2
2008-04-18, 10:38
#6

Vad snällt av er att skriva så.  Jag blev jätteglad av era gulliga ord!!

Jag tyckte kanske att jag gjorde den lite väl utförlig själv, men kul att det uppskattas. Om någon har ett önskemål om recensioner av böcker inom något speciellt område ni är extra intresserade av kan ni gärna kontakta mej, skicka ett pm då så kan vi se om det är ngt vi kan ordna.

Annons:
Upp till toppen
Annons: