Annons:
Etiketterövrigtartikel
Läst 9363 ggr
Ulla
2017-11-05, 18:55

Köpa keramikugn

Det är många som är på gång att köpa keramikugn och som har frågor om detta. zzaga skrev förut ett inlägg med tips på vad man kan tänka på när man ska köpa en ugn. Jag har gjort om inlägget till artikel för att den ska vara lättare att hitta.

#0 av: zzaga

Här är några saker du kan tänka på när du ska köpa en ny ugn:

Hur stor ska den vara?

Är det bara du själv eller är ni fler. Hur stora saker vill du kunna göra. Tänk på att ugnens storlek kan begränsa ditt skapande. Gör du stora skulpturer eller små porslinsskålar?

En gammal eller en ny ugn?

En gammal ugn är oftast billigare att köpa. Du har däremot inga garantier för att den fungerar som den ska. El fel kan bli dyra att laga om du inte är haj på det själv. Tänk på att det kanske kan vara svårt att få tag på reservdelar till äldre ugnar.

Topp eller frontmatad?

Toppmatade brukar vara billigare , även halvstora nya toppmatade brukar vara ganska billiga. Frontmatade är lätta att sätta och sparar ryggen lite mer.

Vilken temperatur vill du kunna bränna i?

Lergods eller stengods? Tänk på att mätaren/automatiken inte alltid visar den korrekta temperaturen som ugnen tål. Även om automatiken visar att den kan gå upp till 1300 grader är det inte säkert att själva teglet tål den temperaturen. Kolla på själva ugnen.

Gas eller el?

Vill du kunna bränna reduktionsbränning? Eller räcker det med oxidationsbränning? Gas är krångligare att lära sig. Har du jämfört gas och elpris? Har du separat utrymme för gasoltuberna (jag tror de måste stå utomhus) ? Har du kollat med brandförsvaret?

Vilken typ av ström krävs?

Trefas? Hur många v är den på? Klarar din lokal att driva ugnen utan att propparna ryker? Måste du säkra upp? Hör med ditt elbolag.

Hur ser den ut utan på?

Är den rostig? Ser den hyffsad ut?

Hur ser automatiken ut?

Måste den passas hela tiden eller inte? En ny automatik kostar runt 3000:- .

Hur ser stenarna ut inne i ugnen?

Kolla noga i taket. Är det sprickor där kan fnas lätt trilla ner på dina saker och bränna fast i glasyrerna.

Hur ser slingorna ut?

Hänger de och ser ojämna ut? Eller ligger de snyggt rullade i spår eller på rör? Det är olika hur mycket nya slingor kostar (beroende på storlek på ugnen naturligtvis). 

Ingår det sättmaterial?

Hur mycket? Och i vilket skick?

Hur ska du få hem den?

Många ugnar är tunga och bökiga att flytta. Tänk på att skaffa hjälp.

Går den in genom dörren?

Låter kanske lite löjligt, men faktum är att det kan ställa till problem. Jag har en kompis som fick slå ner delar av en dörr för att få ut sin.

Har du någonstans att ställa den?

Låter också kanske lite löjligt. Men ibland frågar folk om man kan ställa den helt utomhus. Och det är ingen bra ide alls. Den måste stå så att det inte kommer vatten i. El är naturligtvis kännsligt för vatten och fukt. Är det brandsäkert där den ska stå?

Nu kom jag inte på någe mer.. Skriv gärna alla tips till ugnsköpare som ni kan komma på:D

Länk till den ursprungliga tråden: [Om du ska köpa ugn](#0 av: zzaga Här är några saker du kan tänka på när du ska köpa en ny ugn: Hur stor ska den vara? Är det bara du själv eller är ni fler. Hur stora saker vill du kunna göra. Tänk på att ugnens storlek kan begränsa ditt skapande. Gör du stora skulpturer eller små porslinsskålar? En gammal eller en ny ugn? En gammal ugn är oftast billigare att köpa. Du har däremot inga garantier för att den fungerar som den ska. El fel kan bli dyra att laga om du inte är haj på det själv. Tänk på att det kanske kan vara svårt att få tag på reservdelar till äldre ugnar. Topp eller frontmatad? Toppmatade brukar vara billigare , även halvstora nya toppmatade brukar vara ganska billiga. Frontmatade är lätta att sätta och sparar ryggen lite mer. Vilken temperatur vill du kunna bränna i? Lergods eller stengods? Tänk på att mätaren/automatiken inte alltid visar den korrekta temperaturen som ugnen tål. Även om automatiken visar att den kan gå upp till 1300 grader är det inte säkert att själva teglet tål den temperaturen. Kolla på själva ugnen. Gas eller el? Vill du kunna bränna Reduktionsbränning? Eller räcker det med oxidationsbränning? Gas är krångligare att lära sig. Har du jämfört gas och elpris? Har du separat utrymme för gasoltuberna (jag tror de måste stå utomhus) ? Har du kollat med brandförsvaret? Vilken typ av ström krävs? Trefas? Hur många v är den på? Klarar din lokal att driva ugnen utan att propparna ryker? Måste du säkra upp? Hör med ditt elbolag. Hur ser den ut utan på? Är den rostig? Ser den hyffsad ut? Hur ser automatiken ut? Måste den passas hela tiden eller inte? En ny automatik kostar runt 3000:- . Hur ser stenarna ut inne i ugnen? Kolla noga i taket. Är det sprickor där kan fnas lätt trilla ner på dina saker och bränna fast i glasyrerna. Hur ser slingorna ut? Hänger de och ser ojämna ut? Eller ligger de snyggt rullade i spår eller på rör? Det är olika hur mycket nya slingor kostar (beroende på storlek på ugnen naturligtvis). Ingår det sättmaterial? Hur mycket? Och i vilket skick? Hur ska du få hem den? Många ugnar är tunga och bökiga att flytta. Tänk på att skaffa hjälp. Går den in genom dörren? Låter kanske lite löjligt, men faktum är att det kan ställa till problem. Jag har en kompis som fick slå ner delar av en dörr för att få ut sin. Har du någonstans att ställa den? Låter också kanske lite löjligt. Men ibland frågar folk om man kan ställa den helt utomhus. Och det är ingen bra ide alls. Den måste stå så att det inte kommer vatten i. El är naturligtvis kännsligt för vatten och fukt. Är det brandsäkert där den ska stå? Nu kom jag inte på någe mer.. Skriv gärna alla tips till ugnsköpare som ni kan komma på:D)

Sajtvärd för Keramik ifokus

_
_

Annons:
Upp till toppen
Annons: